Rijeka Tara „SUZA EVROPE“ je najduža crnogorska rijeka dugačka 144 km nastala od Opasnice i Veruše i sa Pivom na Šćepan polju gradi rijeku Drinu. Njen kanjon je drugi po dubini kanjon na svijetu odmah posle Grand kanjona u SAD. Dužina kanjona je 78 km čija dubina dostiže 1.300 m.

rafting_clip_image001rafting_clip_image003

Na dijelu toka kroz nacionalni park Durmitor Tara ima najveći pad usled čega nastaju mnogi bukovi – brzaci, mnogi vodopadi – sige.

rafting_clip_image005 rafting_clip_image007

Čitavim svojim tokom Tara dobija vodu od mnogih pritoka i vrela. Najpoznatija i najljepša su Bailovića sige izvor na lijevoj obali Tare gde voda izvire iz jezera u pećini Bućarica i pada u Taru sa visine od preko 30 metara.
Jedino raftingom mozemo na najljepši i najatraktivniji način vidjeti i osjetiti svu ljepotu i čar kanjona.

rafting_clip_image009 rafting_clip_image011

Osobenost raftinga pruža druženje čovjeka i netaknute prirode.
Po stepenu težine Tara je dobila ocjenu 4 čime spada u sam vrh svetskih rafting rijeka.
Niz Taru organozujemo rafting na sve tri deonice rijeke u gumenim čamcima, rađenim za divlje velike vode.

  • Prva od splavista nekoliko kilometara uzvodno od mosta na Djurdjevica Tari do Radovan luke.
  • Druga od Radovan luke najljepsim dijelom Tare do Brstanovice.
  • Treca od Brstanovice do Šćepan polja, najatraktivnijem dijelom rijeke sa najačim i najvećim bukovima na Tari sve do Sastavaka gdje se sastaju dvije divlje sestre Piva i Tara i stvaraju Drinu.

Posedujemo svu potrebnu opremu  neopren odijela, kaciga, prsluka za bezbedan spust niz Taru. Vođeni profesionalnim, iskusnim rafterima rođenim na vodi koji poznaju svaki kamen rafting ćete doživjeti kao nešto što se nikada ne zaboravlja.
Najljepsi dio raftinga je  domaća hrana ispod sača, pivo lađeno u vodi i divlja ljepota Tare.

rafting_clip_image013 rafting_clip_image015

U mjestu Ɛurčevica Tara nalazi se veliki most čija je gradnja počela 1938 a zavrsena 1940 godine. Most je postao simbolom rijeke, divan spoj ljudske ruke i same prirode. Dugačak je 154 m a najvisočiji luk dostize visinu od 135 m.

rafting_clip_image017

Sve ovo treba vidjeti i osetiti svim svojim čulima. Kad se jednom Tara oseti uvek će postoji želja da se vratimo, da ponovo živimo i nanovo proživimo sa Tarom jer nikada nije isto, nikada i neće biti isto.